уторак, 21. фебруар 2012.

˝Dronjak˝pogaca

Nedeljno, vetrovito,  hladno jutro. Ko da ide po hleb! Volim pogace, masne , sa
maslacem, volim susam, a volim i da mesim. A u frižideru ima sve, pa zašto da
ne!










Sastojci:

6 osobe
500 gr brašna
250 ml mleka
20gr svežeg kvasca ili kesica suvog
2 kašikice soli
1kašikica šecera
100 - 125 gr istopljenog maslaca (margarina)
50 gr susama

Vreme pripreme: 2h

 Priprema:

1. U malo mleka razmutiti kvasac,dodati šecer,malo soli i malo brašna i ostaviti da uskisne.
U posudu za mešenje sipati brašno, dodati ostatak soli, uskisli kvasac, mleko i zamesiti
meko testo. Posudu prekriti folijom i ostaviti da udvostruci volumen (oko 40 minuta).










2. Nadošlo testo izruciti na pobrašnjenu površinu, premesiti i razvuci koru, poželjno u
obliku pravougaonika, debljine do 1 cm. Posuti susamom koji treba blago oklagijom
uvaljati u testo.
3. Radlomi seci testo na komade u obliku romboida velicine dlana.










4. Maslac staviti na tihu vatru da se istopi,ali paziti da ne provri. Dno i stranice okrugle
tepsije premazati puterom. Komade testa umakati u rastopljen maslac i ˝redjati˝, da ne
kažem bacati bez reda u tepsiju. Kada je svo testo ˝poredjano˝staviti da narasta oko 30
minuta.










5. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Kada stavite pogacu da se pece, smanjiti na 180 stepeni
i peci oko 35 - 40 minuta, u zavisnosti od rerne dok ne dobije zlatno- žutu boju.
Ideja je bila da napravim pogacu ˝Ruža˝ali kad sam razvukla testo i posula susam pomislih
˝A što ne bi bila dronjava, i neuredna˝, i evo je.










Prijatno!!

Нема коментара:

Постави коментар