субота, 29. септембар 2012.

Blue Rainbow Cake - ROĐENDANSKA PLAVA DUGA

 Blue Rainbow Cake

Za poseban dan, posebne i najvažnije osobe u mom životu!
























Sastojci:

za kore (x2):

5 kom  jaja
2 dl  mleka
300 gr  brašna
250 gr  šećera
175 gr  omekšalog maslaca
1 kašikica  praška za pecivo
1 kašikica vanilin šećera
malo soli

















za krem:

3 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
1,2 l  mleka
6 kašika  šećera
2oogr  Filadelfija sira (ili neki drugi krem sir)

za preliv:

200gr  svežih borovnica
4-5 kašika  šećera
20 gr želatina
2 dl vode

gel boja: nebo - plava i tamno - plava

Postupak:

Umutiti belanca u šne padodati mleko.
Sve dobro sjediniti.
















U drugoj posudi pomešati suve sastojke: brašno, šećer, vanilu, prašak za pecivo, so. Dodati omekšali maslac .












Mešajući laganom brzinom miksera, dodati trećinu mešavine jaja i dobro sjediniti. Ponovo dodati deo umućenih jaja i dobro sjediniti. Treći put dodati svu preostalu masu od jaja i mutiti dok dobro ne sjedinite sastojke.

















Podeliti testo u tri činije:
- u prvu staviti 5 kapi nebo- plave boje
- u drugu 10 kapi, i
- u treću 15.
















Peći u modli kojoj se skida stranica, većoj za broj od modle u kojoj ćete  formirati tortu.
Peći oko 15 minuta na 180 stepeni.

Na isti način pripremiti još tri kore.
-u prvu staviti 5 kapi tamno-plave boje
- u drugu 10 kapi,i
- u treću 15 kapi.

















Kada se kore ohlade iseći ih na veličinu modle u kojoj ćete formirati tortu, složiti ih na tacnu gde između svake kore postavite pek-papir i odložite u zamrzivač.

Priprema krema:

U mleko staviti šećer i skuvati puding.
Puding prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
U ohlađen puding dodati krem sir i mikserom dobro umutiti.

Visinu obruča modle u kojoj ćete formirati tortu  povećajte pek papirom.

Najsvetliju zamrznutu koru staviti na dno modle. U krem kanuti nekoliko kapi nebo- plave boje, promešati i naneti tanak sloj na koru. Krema će se brzo stegnuti i neće cureti van ivica kore.

Preko staviti tamniju koru, u krem dodati duplo više boje i naneti na koru.

Postupak ponavljati dok na vrhu ne bude najtamnija kora. Na nju ne nanositi krem.

Tortu staviti u zamrzivač.

Priprema preliva:

Od 200 gr borovnica odvojiti 20 - 30 komada i ostaviti na stranu. 

U blenderu usitniti ostatak  borovnica,  pomešati ih sa šećerom, dodati vodu i staviti da provri. Kuvati dok se šećer ne istopi. Tamno-plavom bojom obojii đžem u boju mastila . Odvojiti 1 dl soka.

U 2-3 kašike vode potopiti želain.
Pola omekšalog želatina dodati u đžem od borovnice, prohladiti i kad počne da se steže preliti preko torte. Vratiti na nekoliko minuta u zamrzivač.
U odvojen sok dodati ostatak želatina i preliti preko torte. Posuti svežim borovnicama. Posle nekoliko sati izvaditi tortu iz kalupa.






Tortu seći zamrznutu da bi tekstura torte došla do izražaja.






















SINE, SREĆAN TI RODJENDAN !!!!

Нема коментара:

Постави коментар