Blue Rainbow Cake
Za poseban dan, posebne i najvažnije osobe u mom životu!
Sastojci:
za kore (x2):
5 kom jaja
2 dl mleka
300 gr brašna
250 gr šećera
175 gr omekšalog maslaca
1 kašikica praška za pecivo
1 kašikica vanilin šećera
malo soli
za krem:
3 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
1,2 l mleka
6 kašika šećera
2oogr Filadelfija sira (ili neki drugi krem sir)
za preliv:
200gr svežih borovnica
4-5 kašika šećera
20 gr želatina
2 dl vode
gel boja: nebo - plava i tamno - plava
Postupak:
Umutiti belanca u šne padodati mleko.
Sve dobro sjediniti.
U drugoj posudi pomešati suve sastojke: brašno, šećer, vanilu, prašak za pecivo, so. Dodati omekšali maslac .
Mešajući laganom brzinom miksera, dodati trećinu mešavine jaja i dobro sjediniti. Ponovo dodati deo umućenih jaja i dobro sjediniti. Treći put dodati svu preostalu masu od jaja i mutiti dok dobro ne sjedinite sastojke.
Podeliti testo u tri činije:
- u prvu staviti 5 kapi nebo- plave boje
- u drugu 10 kapi, i
- u treću 15.
Peći u modli kojoj se skida stranica, većoj za broj od modle u kojoj ćete formirati tortu.
Peći oko 15 minuta na 180 stepeni.
Na isti način pripremiti još tri kore.
-u prvu staviti 5 kapi tamno-plave boje
- u drugu 10 kapi,i
- u treću 15 kapi.
Kada se kore ohlade iseći ih na veličinu modle u kojoj ćete formirati tortu, složiti ih na tacnu gde između svake kore postavite pek-papir i odložite u zamrzivač.
Priprema krema:
U mleko staviti šećer i skuvati puding.
Puding prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
U ohlađen puding dodati krem sir i mikserom dobro umutiti.
Visinu obruča modle u kojoj ćete formirati tortu povećajte pek papirom.
Najsvetliju zamrznutu koru staviti na dno modle. U krem kanuti nekoliko kapi nebo- plave boje, promešati i naneti tanak sloj na koru. Krema će se brzo stegnuti i neće cureti van ivica kore.
Preko staviti tamniju koru, u krem dodati duplo više boje i naneti na koru.
Postupak ponavljati dok na vrhu ne bude najtamnija kora. Na nju ne nanositi krem.
Tortu staviti u zamrzivač.
Priprema preliva:
Od 200 gr borovnica odvojiti 20 - 30 komada i ostaviti na stranu.
U blenderu usitniti ostatak borovnica, pomešati ih sa šećerom, dodati vodu i staviti da provri. Kuvati dok se šećer ne istopi. Tamno-plavom bojom obojii đžem u boju mastila . Odvojiti 1 dl soka.
U 2-3 kašike vode potopiti želain.
Pola omekšalog želatina dodati u đžem od borovnice, prohladiti i kad počne da se steže preliti preko torte. Vratiti na nekoliko minuta u zamrzivač.
U odvojen sok dodati ostatak želatina i preliti preko torte. Posuti svežim borovnicama. Posle nekoliko sati izvaditi tortu iz kalupa.
Tortu seći zamrznutu da bi tekstura torte došla do izražaja.
SINE, SREĆAN TI RODJENDAN !!!!
Za poseban dan, posebne i najvažnije osobe u mom životu!
Sastojci:
za kore (x2):
5 kom jaja
2 dl mleka
300 gr brašna
250 gr šećera
175 gr omekšalog maslaca
1 kašikica praška za pecivo
1 kašikica vanilin šećera
malo soli
za krem:
3 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
1,2 l mleka
6 kašika šećera
2oogr Filadelfija sira (ili neki drugi krem sir)
za preliv:
200gr svežih borovnica
4-5 kašika šećera
20 gr želatina
2 dl vode
gel boja: nebo - plava i tamno - plava
Postupak:
Umutiti belanca u šne padodati mleko.
Sve dobro sjediniti.
U drugoj posudi pomešati suve sastojke: brašno, šećer, vanilu, prašak za pecivo, so. Dodati omekšali maslac .
Mešajući laganom brzinom miksera, dodati trećinu mešavine jaja i dobro sjediniti. Ponovo dodati deo umućenih jaja i dobro sjediniti. Treći put dodati svu preostalu masu od jaja i mutiti dok dobro ne sjedinite sastojke.
Podeliti testo u tri činije:
- u prvu staviti 5 kapi nebo- plave boje
- u drugu 10 kapi, i
- u treću 15.
Peći u modli kojoj se skida stranica, većoj za broj od modle u kojoj ćete formirati tortu.
Peći oko 15 minuta na 180 stepeni.
Na isti način pripremiti još tri kore.
-u prvu staviti 5 kapi tamno-plave boje
- u drugu 10 kapi,i
- u treću 15 kapi.
Kada se kore ohlade iseći ih na veličinu modle u kojoj ćete formirati tortu, složiti ih na tacnu gde između svake kore postavite pek-papir i odložite u zamrzivač.
Priprema krema:
U mleko staviti šećer i skuvati puding.
Puding prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
U ohlađen puding dodati krem sir i mikserom dobro umutiti.
Visinu obruča modle u kojoj ćete formirati tortu povećajte pek papirom.
Najsvetliju zamrznutu koru staviti na dno modle. U krem kanuti nekoliko kapi nebo- plave boje, promešati i naneti tanak sloj na koru. Krema će se brzo stegnuti i neće cureti van ivica kore.
Preko staviti tamniju koru, u krem dodati duplo više boje i naneti na koru.
Postupak ponavljati dok na vrhu ne bude najtamnija kora. Na nju ne nanositi krem.
Tortu staviti u zamrzivač.
Priprema preliva:
Od 200 gr borovnica odvojiti 20 - 30 komada i ostaviti na stranu.
U blenderu usitniti ostatak borovnica, pomešati ih sa šećerom, dodati vodu i staviti da provri. Kuvati dok se šećer ne istopi. Tamno-plavom bojom obojii đžem u boju mastila . Odvojiti 1 dl soka.
U 2-3 kašike vode potopiti želain.
Pola omekšalog želatina dodati u đžem od borovnice, prohladiti i kad počne da se steže preliti preko torte. Vratiti na nekoliko minuta u zamrzivač.
U odvojen sok dodati ostatak želatina i preliti preko torte. Posuti svežim borovnicama. Posle nekoliko sati izvaditi tortu iz kalupa.
Tortu seći zamrznutu da bi tekstura torte došla do izražaja.
SINE, SREĆAN TI RODJENDAN !!!!
Нема коментара:
Постави коментар